Silvánske zelené

Stručná charakteristika

Pôvod: Rakúsko

Šľachtenie: Tramín a Rakúske biele

Farba: Zlatožltá

Vôňa: Ovocná, korenistá

Cukornatosť muštu: 16-19 °NM

Obsah kyselín: 9 – 12 g.l-1



Iné jazyky

Česká a Slovenská republika: Cyrifandl, Sylván, Cynifádl
Francúzsko: Sylvain vert, Clozier, Schwäbler
Nemecko, Rakúsko: Grüner Silvaner, Sylvaner, Frankentraube, Grüner Zierfahndler
Taliansko: Silvaner verde

Pôvod a rozšírenie:

Všeobecne sa predpokladá, že Silvánske zelené pochádza z Rakúska. Na základe najnovších výsledkov založených na základe genetickej identifikácie odrôd sa predpokladá, že odroda vznikla krížením Tramínu a Rakúskeho bieleho. Prvá zmienka pochádza z roku 1665, keď bola prevezená z Rakúska do Nemecka. Najväčšie plochy výsadby sú v Nemecku. Menšie výsadby sa nachádzajú v Alsasku, Švajčiarsku, Rakúsku, Maďarsku, Rumunsku, Srbsku a Slovinsku. Na Slovensku sa pestuje na 142 ha, čo je 0,94 % celkovej výmery vinohradov. Zaregistrovaná bola v roku 1941.

Morfológia:

List: Stredne veľký, okrúhly s hladkým povrchom. Čepeľ je 3 až 5 laločnatá. Stopka listu je krátka, zriedka stredne dlhá. Strapec: Je malý až stredne veľký, priemerne 120 mm dlhý, cylindrický. Značne hustý. Bobuľa: Stredne veľká, v priemere 14 mm, zelenej farby. Je guľatá, vo veľmi hustých strapcoch býva deformovaná.

Fenológia:

Silvánske zelené dozrieva stredne neskoro. Bobule mäknú v polovici augusta a hrozno sa zberá začiatkom októbra.

Agrobiológia:

Poloha a pôda: Na polohu je stredne náročné. Nehodí sa do lokalít s výskytom silných zimných mrazov. Pôdy vyžaduje hlbšie, dobre zásobené živinami a vyrovnaným vlahovým režimom. Rez a vedenie: U Silvánu sú vhodné najmä nižšie typy vedenia. Vysoké vedenie nemožno označiť za vhodné. Zaťaženie by sa malo pohybovať medzi 6 – 8 očkami na m2. Úroda: Pri dosiahnutí cukornatosti 16-19 °NM sa výnosy pohybujú v rozmedzí 10 – 15 t.ha-1.

Enológia:

Z odrody Silvánske zelené možno vyrábať všetky stupne akostných a prívlastkových vín. Najvhodnejšia je však výroba v stupňoch kabinetného vína a neskorého zberu. Víno vyrobené v kabinetnom stupni technológiou chladnejšieho kvasenia má výrazný aromatický prejav a sviežu kyselinku. V kategórií neskorý zber je možné použiť k uvoľneniu aromatických látok z bobúľ krátkodobú maceráciu rmutu v riadených podmienkach. Týmto krokom sa dosiahne vyššia extraktývnosť a plnosť vína. Neskorý zber je významný aj z toho pohľadu, že Silvánske zelené je veľmi kvalitné ako suché víno. U vín z tejto odrody môžme očakávať aromatickú vôňu s ovocnými a korenistými tónmi, chuť plnú, extraktývnu a korenistú, so sviežou kyselinkou.

Použité zdroje:
PAVLOUŠEK, P., 2007: Encyklopedie révy vinné. Computer Press Brno, 320 str. ISBN: 978-80-251-1704. POSPÍŠILOVA, D., SEKERA, D., RUMAN, T., 2005: Ampelografia Slovenska. Výskumná a šľachtiteľská stanica vinárska a vinohradnícka Modra, 367 str. ISBN: 80-96-9350-9-7 STEVENSON, T., 2002: Nová encyklopédia svetových vín. Ikar Bratislava, 600 str. ISBN: 80-551-0446-8

Značky: