Stručná charakteristika

Pôvod: Česká republika

Šľachtenie: Rizling červený x Bouvierovo hrozno

Farba: Svetložltá

Vôňa: Ovocné tóny

Cukornatosť muštu: 18 – 21 °NM

Obsah kyselín: 8 – 10 g.l-1



Pôvod a rozšírenie:

Odroda bola vyšľachtená na Šľachtiteľskej stanici vinárskej v Znojme v 60. rokoch 20. storočia. Vznikla krížením odrôd Rizling červený x Bouvierovo hrozno. V ČR bola uznaná v roku 2001. Na Slovensku sa nepestuje, v Českej republike sa pestuje na celkovej ploche 3,1 ha. Je to okrajová odroda.

Morfológia:

List: Stredne veľký, svetlejšie zelený, srdcovitý, 5 – laločnatý, plytko vykrajovaný. Povrch čepele je stredne hlboko vráskavý. Strapec: Stredne veľký, valcovitý s krídelkom, hustý. Bobuľa: Stredne veľká, guľatá, žltozelená, na slnečnej strane sfarbená do hneda.

Fenológia:

Pučí skorej v 2. dekáde apríla, kvitne v 1. – 2. dekáde júna. Mäknutie bobúľ začína v prvej polovici augusta. Dozrieva koncom septembra a v prvej polovici októbra.

Agrobiológia:

Poloha a pôda: Má stredné nároky na stanovisko. Optimálne sú svahovité pozemky s dobrým oslnením a s dobrým obschýnaním listov a hrozien. Nemá rada vlhké lokality. Neobľubuje suché pôdy, inak je nenáročná a vhodná do väčšiny pôd. Rez a vedenie: Je vhodná pre vzdušnejšie tvary, stredné so širšími medziradím, alebo vysoké vedenie. Odporúčané zaťaženie je 8 – 10 očiek na m2. Úroda: Dosahovaná úrodnosť je 12 – 17 t.ha-1, pri cukornatosti 18 – 21 °NM a obsahu 8 – 10 g.l-1 kyselín.

Enológia:

Technológia výroby vína je ako u Rizlingu rýnskeho. Hrozno možno zberať v akostnom i prívlastkovom stupni. V prípade horšieho zdravotného stavu hrozna je potreba dôkladne odkaliť mušty. Kvasenie muštu robíme za podmienok riadeného kvasenia – aplikácie čistej kultúry kvasiniek a regulácie teploty. Víno je harmonické, so stredným obsahom kyselín. Vo vôni sa objavujú jemné ovocné tóny. Chuť je vyrovnaná, príjemná a osviežujúca.

Použité zdroje:
SOTOLÁŘ, R., 2006: Multimediální atlas podnožových, moštových a stolních odrůd révy.  http://tilia.zf.mendelu.cz/ustavy/556/ustav_556/atlas_reva/atlas_reva.pdf PAVLOUŠEK, P., 2007: Encyklopedie révy vinné. Computer Press Brno, 320 str. ISBN: 978-80-251-1704. POSPÍŠILOVA, D., SEKERA, D., RUMAN, T., 2005: Ampelografia Slovenska. Výskumná a šľachtiteľská stanica vinárska a vinohradnícka Modra, 367 str. ISBN: 80-96-9350-9-7 www.wineofczechrepublic.cz

Značky: