Zweigeltrebe

Stručná charakteristika

Pôvod: Rakúsko

Šľachtenie: Svätovavrinecké x Frankovka modrá

Farba: Rubínová

Vôňa: Čerešne, višne, lesné ovocie

Cukornatosť muštu: 16,5 – 19 °NM

Obsah kyselín: 7 – 9 g.l-1



Iné jazyky:

Česká a Slovenská republika: Zweigelt
Rakúsko: Zweigelt blau, Blaue Zweigeltrebe

Pôvod a rozšírenie:

Je to relatívne mladá rakúska odroda, ktorá vznikla krížením odrôd Svätovavrinecké x Frankovka modrá. V roku 1922 ju v Klosterneuburgu vyšľachtil riaditeľ Šľachtiteľskej stanice pre vinič F. Zweigelt. V súčasnosti je v Rakúsku najrozšírenejšou odrodou na výrobu červených vín. Z Rakúska sa rozšírila do Maďarska a v šesťdesiatych rokoch na Moravu (883,1 ha výsadieb) odkiaľ prenikla aj na Slovensko. U nás sa pestuje na 70 ha, čo predstavuje 0,46 % plochy vinohradov. Do Listiny registrovaných odrôd bola zapísaná v roku 1980.

Morfológia:

List: Veľký, širší ako dlhší, 3 – laločnatý, zriedka 5 – laločnatý, iba plytko vykrajovaný. Čepeľ je tmavozelená, neurčito zvlnená, na spodnej strane hladká. Stopka je stredne dlhá. Strapec: Stredne veľký, v priemere 150 mm dlhý, kónický, veľmi hustý, pri základe vytvára krídelko. Bobuľa: Malá až stredná, guľatá so zaokrúhleným vrcholom, modrá, celoplošne voskovo osrienená.

Fenológia:

Pučí v druhej dekáde apríla a kvitnutie nastáva v prvej dekáde júna. Bobule začínajú mäknúť v prvej dekáde augusta. Odroda dozrieva koncom septembra až začiatkom októbra.

Agrobiológia:

Poloha a pôda: Možno ju pestovať prakticky vo všetkých vinohradníckych oblastiach Slovenska. Ideálne sú svahovité a dobre exponované pozemky. Vhodné sú dobre výživné pôdy, stredne hlboké, hlinito-piesočnaté. Možno ju pestovať i na pôdach s vyšším obsahom vápnika. Neznáša suché stanoviská. Rez a vedenie: Veľmi vhodným pestovateľským tvarom je stredné vedenie s rezom na vodorovné alebo mierne ohnuté ťažne. Odporúčané zaťaženie je 6 plodonosných očiek na m2. Úroda: Plodnosť dosahuje 10 – 15 t.ha-1, pri cukornatosti 16,5 – 19 °NM a obsah kyselín je 7 – 9 g.l-1.

Enológia:

U odrody Zweigeltrebe sú tiež rozdielne technologické postupy spracovania hrozna medzi prívlastkovými a akostnými vínami. Pri spracovaní hrozna v prívlastkovej kvalite a veľmi dobrou fenolovou zrelosťou využívame všetky kroky modernej výroby červených vín. Hrozno spracovávame dlhšou maceráciou pri teplotách nad 25°C aby sme zabezpečili optimálnu extrakciu farby, tanínov a predovšetkým plnosť chuti. Veľmi významné miesto v technológií má mikrooxidácia a zrenie v sudoch. Doporučuje sa zrenie v klasických veľkoobjemových drevených sudoch, alebo i sudoch barrique. Biologické odbúravanie kyseliny jablčnej je nenahraditeľnou súčasťou tejto technológie. Výsledný produkt by mal mať výraznú arómu, jemné taníny a vysokú chuťovú plnosť. Hrozno z akostných kategórií spracovávame krátkodobou maceráciou trvajúcou 5 – 7 dní. Vína tohto typu často zrejú v nerezových tankoch, za pomoci mikrooxidácie robenej pomocou dávkovaču kyslíka. Z tejto odrody sa často vyrábajú ružové vína. Technológia ich výroby často vyžaduje iba niekoľkohodinovú maceráciu, okamžité lisovanie a výrobu prísne reduktívnym spôsobom z dôvodu zachovania kvality farby vína a sviežej chuti. Zweigeltrebe dáva vína s veľmi atraktívnou rubínovou farbou. Vo vôni sa prejavujú výrazné čerešne a višne, u vyšších stupňoch zrelosti sa vyskytujú tóny lesného ovocia.

Použité zdroje:
SOTOLÁŘ, R., 2006: Multimediální atlas podnožových, moštových a stolních odrůd révy.  http://tilia.zf.mendelu.cz/ustavy/556/ustav_556/atlas_reva/atlas_reva.pdf PAVLOUŠEK, P., 2007: Encyklopedie révy vinné. Computer Press Brno, 320 str. ISBN: 978-80-251-1704. POSPÍŠILOVA, D., SEKERA, D., RUMAN, T., 2005: Ampelografia Slovenska. Výskumná a šľachtiteľská stanica vinárska a vinohradnícka Modra, 367 str. ISBN: 80-96-9350-9-7 www.wineofczechrepublic.cz

Značky: